Thursday, September 1, 2016

Beware of the Food Police

Tohle roční období úplně nesnáším, protože se během něj vždycky odněkud vynoří samozvaní strážci správného stravování a začnou vám před obličejem dělat prstíkem ne ne ne a jako každý rok vám začnou podsouvat tipy na to jak přežít svátky a přitom nenabrat pět kilo. Nenajdete jediný časopis, který by neobsahoval přesný seznam toho co se během svátků může a nesmí jíst. Úplně vyloučit prý musíte vysokokalorické omáčky a sušenky s máslem a neexistuje, abyste si chodili přidávat. Namísto toho se máte dojíst kousky zeleniny.

Už toho mám dost. Copak si z vánoc jako dítě pamatujete, jak jste se s chutí zakusovali do mrkve? Že ne? Já tedy rozhodně ne. Mrkev se nechávala sobům co vozili dědu Mráze. Mám vlastní seznam toho co by se o svátcích mělo jíst. Ujišťuju vás, že pokud se jím rozhodnete řídit, budete hezky vypasení a naprosto spokojení. No a co že se nedožijete Silvestra, tou dobou se už stejně nevlezete do žádných ze svých kalhot.



1. Co se týče těch mrkvových tyčinek, těm se vyhýbejte jako čert kříži. Člověk, který na vánoční stůl dá mrkev vůbec nechápe o co při těchto svátcích běží. Pokud se vám jen na moment zazdá, že jste někde zahlédli mrkev, vemte nohy na ramena. Zkuste sousedy, třeba tam podávají rumové kuličky.

2. Lijte do sebe vaječný koňak po litrech. A pohněte si. Vaječný koňak, stejně jako například kvalitní skotskou, vám život nepřihraje do cesty každý den. Koňak je dokonce ještě vzácnější než kvalitní skotská. V případě, že si tuto možnost necháte ujít, další se vám hned tak nenaskytne. Je to tak, pokud o vánocích promeškáte možnost hodit do sebe pár skleniček tohoto lahodného pití, budete si muset počkat 360 dnů, než se stejná šance naskytne znovu. Takže na zdraví. Zajímá tady někoho, že v každém hltu je 10 tisíc kalorií? Samozřejmě, že ne. Nehrozí přece, že by se z vás stal koňakoholik. Jde o výjimečnou pochoutku, tak si jí užijte. Dejte si jednu štamprli i za mě.

3. Pokud se nějaké jídlo podává s gravy, jděte do toho a nežinýrujte se. To je celý smysl gravy. Pořádně si všechno polijte. Vemte lžičku a ze svých mačkaných brambor vytvořte hezkou sopku. Tu pak naplňte gravy a zabořte se do ní. Jezte dokud není talíř prázdný. Opakujte dokud nedojde gravy, případně brambory.

4. Co se mačkaných brambor týče, nezapomeňte se zeptat, zda do nich dávali plnotučné nebo polotučné mléko. Pokud polotučné, zdvořile odmítněte. Jaký by mělo smysl to jíst? To je jako kupovat si sporťáka s automatickou převodovkou.

5. Nedělejte to, že byste si před odchodem na večírek, ve snaze omezit příjem potravy, dali něco drobného na zakousnutí. Na vánoční večírek jdete výhradně proto, abyste se mohli zadarmo nacpat jídlem co nakoupili a připravili jiní. Čím víc se přejíte, tím líp. Je to teď nebo nikdy a přesně tak to vnímejte. Sledovat jak se ostatní ládují je dost otravné samo o sobě. Nedělejte si to ještě horším tím, že se na ně budete dívat a přitom si uvědomíte, že další den se probudíte hladní s vědomím, že jste právě promrhali skvělou příležitost nadlábnout se tak, abyste až do Silvestra nemuseli znovu jíst.

6. Za žádných okolností byste mezi vánocemi a Silvestrem neměli cvičit. Na to bude dost času v lednu, kdy se stejně nedá nic jiného dělat. Vánoce jsou také doba, kdy se člověk po odpolednech pořádně dospí. To přijde k duhu poté, co dlouhé hodiny kroužíte kolem švédského stolu a v rukou držíte pětikilový talíř s jídlem a soudek vaječného koňaku.

7. Pokud na švédském stole zmerčíte něco fakt chutného, například sušenky s polevou, rozbijte stan hned vedle nich a nenechte se nikým odstrčit. Perte to do sebe co to dá. Když se na vás začne upírat přílišná pozornost, ještě jich pár rychle zhltněte a pak se tiše vypařte. Byla by přece věčná škoda nechat takové lahůdky napospas ostatním. A litovali byste toho, tak jako doteď litujete toho, že jste onehdá odložili nákup oněch rozkošných botiček, na které jste od té doby už nikde nenarazili.

8. Výše uvedené platí i pro koláče. Jablkové, dýňové, s mletým masem, to je jedno. Dopřejte si od každého jeden. V případě, že vám nechutná sekaná, dejte si dva jablečné a jeden dýňový. Každopádně si celkem dejte tři. Ostatně kdy jindy budete mít možnost dát si víc než jeden dezert?

9. Říkal tady někdo biskupský chlebíček? Uznávám, že biskupský chlebíček je plný kalorií, přesto byste se mu ale měli ze všech sil vyhýbat. Nejsme přece barbaři, že.

10. A ještě jeden tip na závěr. Pokud se vám při odchodu z vánoční oslavy nechce zvracet, pak jste tento článek nečetli dostatečně pozorně. Takže hezky znovu od začátku. Ale pospěšte si, leden tu bude co nevidět a v něm na sladké zapomeňte.