Thursday, September 1, 2016

Week-To-Weeker

Osmnáctiletý Jeff Rogers se loni v zimě vykašlal na školu a začal se pokoušet o získání GED. Teoreticky v současné době šetří na studium na vysoké škole, to se ale ukázalo jako větší oříšek než Jeff původně přepokládal. Nedávno si našel práci v obchodě s obuví v Bostonu. Před dvěmi týdny obdržel svou první výplatu ve výši $201. Ani se nenadál a všechny peníze někam zmizely.

Jelikož Jeff nemá účet v bance, musel si nechat šek proplatit a přitom mu naúčtovali jednoprocentní poplatek. Poté zaplatil svůj hlavní výdaj, pojištění na auto, za které platí měsíčně $95. Auto mu připadlo po babičce, která jej kvůli svému zdravotnímu stavu nemůže využívat. Během posledního půl roku investoval Jeff zhruba $400 do oprav, ale auto tak jako tak neprošlo technickou kontrolou. Ne že by to Jeffovi bránilo v tom, aby jím jezdil. Jak říká, díky autu nemusí být na nikom závislý. "S autem objezdím denně deset pochůzek. Pokud jezdíte autobusem, stihnete čtyři, a tím nic neušetříte."



První výplatu oslavil Jeff tak, že se zaregistroval v půjčovně videokazet a napůjčoval si filmů za $12, mezi nimi "The Princess Bride" a "Labyrinth". K tomu si koupil dva pytlíky brambůrek a kolu za $1.55. Jeff pije výhradně Coca Colu a Pepsi. "Vodu nepiju," říká. "Ta padá někde z oblohy."

Svůj pracovní oděv zanesl Jeff do čistírny, což vyžadovalo, aby předem zainvestoval $20 do kupónů. (Jeff říká, že pokud se bude oblékat lajdácky, tak si od něj nikdo nic nekoupí.) Pokud k tomu připočítáte další pravidelné výdaje - $13 mobilnímu operátorovi, $30 za měsíční jízdenku (Jeff se autem dopraví k zastávce metra a dál jede metrem), $10 týdně za benzín, $5 za hamburgery (snídani vynechává a večeří u svých rodičů) – pak zjistíte, že Jeffovi z jeho výplaty nic nezbude.

Což se bohužel ukazuje jako velký problém, protože Jeff si minulý týden udělal dluh u svého otce. Tehdy se ženil jeho kámoš Mike a Jeff jako svědek měl za úkol uspořádat svícu. Aby mohl Mikeovi dopřát vše co k tomu patří, musel si od otce půjčit peníze. Tradiční svíca se konat nemohla, vtipkoval Jeff, protože jediné striptérky, které si mohl dovolit, byly takové, co přišly o zuby.

Nakonec s Mikem a dvěma dalšími kamarády zašli do herní pasáže v obchodňáku, kde Jeff utratil $20, načež se vydali na premiéru "The Original Kings of Comedy". Jeff zaplatil vstupné za Mikea – lístky vyšly na $18 – a propašoval dovnitř chlast v hodnotě $50. Půjčení smokingu stálo $120 a návdavkem dal Jeff Mikeovi darem $140 v hotovosti. Sečteno podtrženo ho Mikeova svatba stála $348. Jeff předpokládá, že mu potrvá nějakých pět měsíců než dluh splatí, za předpokladu, že se nestane ještě něco dalšího.

To je ale poměrně riskantní předpoklad, pokud jezdíte takovým autem, jako je to Jeffovo. Už po týdnu dojíždění do práce dostal Jeff pokutu za špatné parkování ("Na minutku jsem se zastavil v práci a hned mi nafařili pokutu. Říkal jsem si, to mi snad děláte schválně. Třicet babek jsem platil.") a následně se autu pokazily brzdy a Jeff zůstal trčet někde mimo civilizaci. Odtažení stálo naštěstí jenom $30, díky tomu že jeho matka je členkou AAA. Náklady na opravu auta ale v autoservisu odhadli až na $1,200.

Teď tedy Jeff poctivě platí pojištění a přemýšlí jak v následujících měsících vyjít s penězi. "V současné chvíli," říká, "je spoření luxus, který si nemůžu dovolit. Časem budu schopný začít šetřit. Třeba jenom blbých $100 měsíčně, ale aspoň něco." Jako připomínku toho, jak těžké to bude, si Jeff nechal lístek s pokutou. "Budu to platit na poslední možnou chvíli," říká, "tak jako platím všechno."